Eger, Bikavér

Posted by Bak Ildikó
on 02 March 2015

Az Egri borvidék mintegy 5340 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, így Eger várost és 19 községet foglal magába.

A borvidéken a lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A szőlőültetvények területe a hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre történő újratelepítésével jelentősen növekedett. Klímája többnyire száraz, a talaj főként riolittufa.

Eger térségében számos kiváló borász munkálkodik, közülük is kiemelkedik Thummerer Vilmos, Gál Tibor és Vincze Béla. Az 1995-ben Év Bortermelőjévé választott Thummerer Vilmos Noszvajon készíti magas minőségű borait. Gál Tibornak 1998-ban, Vincze Bélának 2005-ben, 2010- ben pedig dr. Lőrincz Györgynek ítélte oda a Magyar Borakadémia, munkássága elismeréseképpen a megtisztelő Év Bortermelője címet.

Elsőként ezen a borvidéken hozták létre a hegyközségek jóváhagyásával a szigorú egyedi feltételekhez kötött "Védett eredetű" kategóriába tartozó borok készítésének szabályozását.

A borvidéken fehér, rosé és vörös borokat készítenek. Legismertebbek ezek közül a Debrői Hárslevelű, Egri Csillag és az Egri Bikavér. 

Grőber Jenő egri szőlősgazda több mint 100 éve alkotta meg az Egri Bikavért, hogy megmutassa az egri borvidéken termő vörösborok szépségét. A találó név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett. Így hát ha Eger, akkor még mindig Bikavér. Nem véletlenül. Jöjjön el kóstolónkra március 14-én és győződjön meg saját maga is ....